preloader

Медия център

Bcard

Расте пазарният дял на електронните ваучери за храна bcard e-ваучери

Расте пазарният дял на електронните ваучери за храна bcard e-ваучери
16 октомври 2024

Расте пазарният дял на електронните ваучери за храна bcard e-ваучери

16.10.2024 г., гр. София

Стоилка Арсова, директор на Националната картова и платежна схема, обяви, че пазарният дял на bcard e-ваучери е близо 30%, като очакванията са през 2025 г. да достигне до 45% от пазара. Тя изтъкна, че българският продукт е все по-търсен от търговските обекти, включително и в малките населени места. Предимствата му са, че се предлага на по-ниски такси към институциите, обслужващи и приемащи bcard e-ваучери, в сравнение с международните картови продукти на пазара. Например, обменната такса, която е компонент от комисионата към търговеца, е 0,3% или 5 пъти по-евтина.

Продуктът е разработен изцяло съгласно изискванията на българското законодателство и гарантира, че всички плащания за социални цели се обработват прозрачно, в България, от лицензирани от БНБ участници, и през системата на БОРИКА. Bcard e-ваучери е с ясна отчетност при всяко плащане, не оскъпява и не създава стрес на пазара“. Според Стоилка Арсова е нецелесъобразно национален социален продукт да се обработва извън страната.

Операторите, издаващи националния електронен ваучер за храна, обявиха създаването на сдружение „Борд на българските оператори на електронни ваучери за храна“ с цел да се фокусира вниманието върху българския продукт като изгодна алтернатива на международните. „Целта ни е да защитим интересите на всички участници по веригата – не само на операторите на ваучери за храна, но и на търговците и работодателите. В последните дни е показателно, че има проблем, но той не идва от цените на bcard e-ваучери.“, каза Радко Врагов, председател на новосформираното сдружение и прокурист на Микрофонд, един от 8-те оператора, предлагащи bcard e-ваучери.

5 от компаниите са учредители на сдружението - „Микрофонд” ЕАД, „Сити Инвест Груп“ АД, „Мотобул“ ЕАД, "Фидуция” АД и „Майфин” ЕАД. Очаква се скоро да се присъединят и други. 

Представителите на сдружението цитираха официалната позиция и на EuroCommerce**, от началото на годината, в която се казва, че разходите за приемане на ваучерите за храна трябва да бъдат намалени, което основно е свързано с намаляване на обменната такса до нормалните нива за пазара.

* Таксата, която се плаща от банката, собственик на ПОС терминала в търговския обект, към банката на оператора на е-ваучери. Обменната такса е определена след консултации с операторите, търговците и всички институции, обслужващи ПОС терминали.  

**EuroCommerce е водеща европейска организация, представляваща сектора на търговията на дребно и едро. Тя обхваща национални асоциации в 28 държави, секторни асоциации и международни компании. EuroCommerce е признат европейски социален партньор за сектора на търговията на дребно и едро.

 

 

Oще новини

22 юли 2024

Национална картова и платежна схема и Discover® разширяват стратегическото си партньорство в областта на картовите разплащания

28 юни 2024

Дигиталното бъдеще - bcard e-ваучери

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда