preloader

Медия център

Bcard

Дигиталното бъдеще - bcard e-ваучери

Дигиталното бъдеще - bcard e-ваучери
28 юни 2024

На 28 юни 2024 г., в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се състоя конференция на тема „Дигиталното бъдеще bcard e-ваучери“. Събитието беше организирано от Националната картова и платежна схема, част от БОРИКА АД, и имаше за цел да отбележи ключовата дата 1 юли 2024 г., от която ваучерите за храна ще бъдат само електронни.

Стоилка Арсова, директор на Национална картова и платежна схема, води форума, в който се включиха 70 участника. Сред тях бяха оператори на електронни ваучери за храна, банки, платежни институции, представители на работодателски организации, медии и търговски вериги.

По време на конференцията бяха представени резултати от национално представително проучване, проведено от Алфа Рисърч в средата на юни 2024 г. по поръчка на Националната картова и платежна схема. Проучването показва, че 27.5% от работещите в страната получават ваучери за храна, което представлява около 800 000 души. Броени дни преди пълното преминаване към само електронни ваучери, 2/3 от потребителите вече са направили този преход, като процесът протича по-бързо в частния сектор.

Повечето работещи в България категорично предпочитат електронните ваучери пред хартиените. Според данните, 55% от заетите смятат, че електронните ваучери са по-удобни.

От общо 12 лицензирани оператора, осем са избрали българския продукт bcard e-ваучери. Това са Български пощи, Микрофонд, Билла сървис, Сити инвест груп, Мотобул, Фидуция, Кауфланд сървис и Myfin.

На конференцията беше обявено създаването на Борд на българските оператори с bcard e-ваучери към Националната картова и платежна схема, който ще участва активно в развитието на продукта.

В панелната дискусия взеха участие Георги Маринов (Изпълнителен директор на ePay и EasyPay), Николай Йорданов (Мениджър в Кауфланд сървис ЕООД), Георги Хворев (Старши Мениджър в УниКредит Булбанк АД), Радко Врагов (Мениджър в Български пощи ЕАД), Ивайло Зайцев (Мениджър в Микрофонд ЕАД), Благовест Михайлов (Мениджър в Мотобул ЕАД), Анна Ангелова (Директор на БОРИКА Платежна институция АД) и Радослав Димитров (Главен директор на БОРИКА АД).

Дискутираните теми включваха успешното навлизане на електронните ваучери за храна, нагласите и очакванията на потребителите, как платежните институции съдействат на операторите за бързото приемане на bcard e-ваучери, както и предизвикателствата пред сектора и подкрепата от страна на БОРИКА.

Oще новини

22 юли 2024

Национална картова и платежна схема и Discover® разширяват стратегическото си партньорство в областта на картовите разплащания

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard